Wat is Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculair is een heel ingewikkeld woord, maar als we dat gaan ontleden blijkt hier iets heel moois in te zitten:

Orthos staat in het Grieks voor juist, recht en gezond

Moleculair verwijst naar de verschillende stoffen die in het lichaam voorkomen

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar het lichaam stoffen aan te bieden die het optimaal kan gebruiken en verwerken om gezondheid te behouden of te herstellen; het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Basis

In 1968 introduceerde professor Linus Pauling (1901-1994) de term ‘orthomoleculaire geneeskunde’ in zijn publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Hij legde de basis voor de toepassing van voeding en voedingssupplementen voor de preventie en behandeling van ziekten. Zijn inzichten van toen worden continue aangevuld met de nieuwste wetenschappelijke kennis.

Voeding

Volgens de orthomoleculaire visie is inname van goede, gevarieerde voeding de eerst aangewezen manier om een optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten te verkrijgen. Daarnaast zijn vaak een of meer voedingssupplementen ter aanvulling nodig.

Suppletie

Ook voor wie zich verantwoord voedt, kan suppletie noodzakelijk zijn: niet alleen het vitamine- en mineralengehalte in de voeding is de afgelopen decennia fors afgenomen door verschraling van de landbouwgrond, maar er wordt ook een verhoogd verbruik van deze stoffen gevergd door milieuverontreiniging, voedseltoevoegingen, toxische belasting en overbelasting van het lichaam door toenemende stress.

Onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van tal van ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, ontstekingsziekten en kanker.

Complementaire geneeskunde

Reguliere geneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde kunnen in bijna alle gevallen zonder problemen naast elkaar worden toegepast. Aan de basis van de orthomoleculaire geneeskunde ligt wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voedingsstoffen op het lichaam. Orthomoleculaire therapie is daarom nauwelijks nog alternatief te noemen; het kan dan ook beter complementair genoemd worden.

Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt.