Je kunt er niet zondermeer vanuit gaan dat alles wat je eet of drinkt onschuldig is. Wees altijd bedacht op een wisselwerking tussen bijvoorbeeld medicijnen en kruidenpreparaten / supplementen. In de uitzending van Radar van 22 januari 2018 is Sint-Janskruid uitgelicht, maar waar de gemiddelde mens nog minder aan denkt, is dat ook voedingsmiddelen een wisselwerking kunnen hebben op medicijnen.

Wist je bijvoorbeeld dat je bij het gebruik van antidepressiva ook zo min mogelijk koffie en zwarte thee moet drinken? Misschien wist je al dat je grapefruit moet laten staan bij het gebruik van paracetamol of NSAID’s, maar wist je ook dat precies dezelfde stof ook zit in Earl Grey thee, en je dit dan dus ook moet vermijden?

Daarnaast geldt het natuurlijk ook andersom; medicijnen kunnen invloed hebben op de opneembaarheid of blokkeren de werking van vitamines en mineralen. Voor mij is een heel bekende de maagzuurremmer die opname van in ieder geval vitamine B12 en magnesium blokkeert. Maar ook de anticonceptiepil heeft invloed op het niveau van bijvoorbeeld de vitamines A en B6 en remt de omzetting van vetzuren naar essentiële stoffen.

Wees bij een therapeut of arts dan ook altijd heel volledig in de middelen die je gebruikt.

De wetenschapper Paracelsus (1493-1541) waarschuwde al: “Alle dingen zijn vergif en niets is zonder gif. De hoeveelheid alleen maakt dat iets niet giftig is”.

Link naar de Radar-uitzending:
https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/22-01-2018/sint-janskruid-kruidenpreparaat-of-geneesmiddel/