De afgelopen week weer twee lesdagen gevolgd voor de opleiding tot orthomoleculair therapeut bij Natura Foundation.

Een verdere verdieping in de verschillende oorzaken van insulineresistentie en de enorme invloed van de juiste beweging op het juiste moment, van voldoende flexibiliteit en van de maaltijdfrequentie op het herstel hiervan.

Verder –heel interessant– de evolutionaire ontwikkeling van onze stofwisseling: de oudste vorm, de anaerobe verbranding zorgt voor verbranding van glucose. Bij de ‘nieuwe’ vorm van stofwisseling, de aerobe verbranding, kan naast glucose ook vet worden verbrand. Deze is vele malen (tot een factor 60) efficiënter in het produceren van energie (en daarom ook om af te vallen). De oudste vorm is echter zo diep in ons lichaam geworteld dat ons lichaam bij welke vorm van stress dan ook teruggrijpt op deze vorm van stofwisseling. Er wordt dan op een inefficiënte maar voor het lichaam vertrouwde manier energie geproduceerd.

Inmiddels is voor mij dan ook helder geworden waarom:
* stress kan leiden tot overgewicht
* je moet zingen tijdens het sporten
* je van sporten/beweging moet genieten
* krachttraining soms beter is dan duursport
* aqua joggen sneller leidt tot vetverbranding dan hardlopen
* er genoeg energie in je lichaam zit om 40 marathons achter elkaar te lopen (zonder te eten)